Азіаго (Asiago) – італійський напівтвердий сир із коров'ячого молока. Виготовляється у двох варіантах - свіжий (молодий) азіаго, який ще називається Asiago Presato, і повністю дозрілий сир - Asiago d'Allevo. Ці сири відрізняються між собою не тільки періодом дозрівання (до 40 днів і до 2 років відповідно), а й смаковими та текстурними якостями. Молоді сири мають аромат, що нагадує парне коров'яче молоко, йогурт або масло, має солодкий збалансований смак. Зрілий сир на смак більш насичений і пікантний, в ароматі можна вловити запах дріжджів, сухофруктів і навіть смажених каштанів.
Кулінарне використання Молодий азіаго може використовуватися у приготуванні бутербродів, салатів, запікатися з різними видами макаронних виробів та з омлетами. Зрілий азіаго подається як завершальна страва зі свіжими фруктами, в тертому вигляді його можна використовувати в макаронних запіканках, а також у салатах. Сир та вино
Молодий азіаго має тонкий смак і аромат, тому вимагає таких же тонких і молодих вин. Йому підійдуть білі та м'які чи світло-рожеві вина. Якщо молодий азіаго подається як аперитив, його краще супроводити сухим ігристим вином. Вибір вина для зрілого азіаго залежатиме від ступеня дозрівання. Чим доросліший сир, тим міцніше вино для нього потрібне.