Главная » Сири » Сири з пліснявою » Сир Горгонзола дольче, з блакитною цвіллю ТМ "Castelregio" 1,5 кг
Горгонзола дольче (Gorgonzola Dolce або Cremificato) – молодий сир, що має солодкуватий, ніжний з легкими горіховими нотками смак та аромат. Цей вид сиру фахівці називають "а уна пасті", що в перекладі означає - "однотворожний". А між простим населенням можна почути ще одну назву – горгонзолу фермерську. Для приготування «а уна пасті» використовують молоко одного удою. Його пастеризують та наповнюють сичужними ферментами. Довгі 50 днів сирна маса зріє. А потім слідує дуже відповідальний момент – введення спор пеніцилінового грибка.
Варто зазначити, що для приготування горгонзоли (всіх видів) використовують грибок Penicillium glaucum, тоді як у більшості інших «блакитних» сирів є суперечки Penicillium roqueforti. Культуру пеніцилінової плісняви вводять за допомогою довгих шприців. Ними проколюють сирну голівку по всій поверхні – для рівномірного розподілу спор.
Але цього недостатньо. Для ефективнішого розмноження спір слід забезпечити доступ кисню. З цією метою сирні кола «одягають» у металеві нержавіючі трубочки на п'ятому тижні після закладання сиру в льох на визрівання. Сліди від стрижнів у вигляді вертикальних смужок можна знайти на зрізі сиру. Горгонзола довше зріє в межах 60-80 днів у сухому та прохолодному похоронному приміщенні або в печері.